Trotse boerinnen gaan ‘puur natuur’ voor kalender

Na een geslaagd optreden in Café Corsari op één en reportages in diverse Vlaamse kranten delen de boerinnen van VABS hun ‘naaktkalender’ dezer dagen uit op het landbouwsalon Agribex in Brussel. Een 20-tal dames die aangesloten zijn bij de syndicale vrouwenorganisatie VABS poseerden voor de kalender, waarbij ze handig gebruikmaakten van de landbouwproducten waar zij zo trots op zijn. Eén exemplaar was voor minister Laruelle.

De leden van VABS, de vrouwenorganisatie binnen het Algemeen Boerensyndicaat, zijn trots op de titel ‘boerin’, trots op de belangrijke rol die zij spelen op de boerderij en trots op de landbouwproducten die de vruchten zijn van hun werk. Om die boodschap uit te dragen bij een zo groot mogelijk publiek trokken ze hun stoute schoenen aan voor een smaakvolle naaktkalender ‘Puur natuur’. “Zie het als een instrument tegen de onwetendheid over landbouw en de vooroordelen ten aanzien van boerinnen”, zegt Martine Brussele, echtgenote van ABS-voorzitter Hendrik Vandamme.

VABS-voorzitter Lut Bellegeer had schoon genoeg van de boerinnenkalenders die uitpakken met jonge modellen in bikini. “Wij tonen dat vrouwen mooi zijn, ook al zijn ze niet piepjong meer”, getuigen Bellegeer en Hilde Uleyn. Elke boerin is ook echtgenote, moeder of grootmoeder en verschilt daarin niets van andere vrouwen. De kalender laat zien dat je niet aan het schoonheidsideaal moet voldoen om met dat vrouw-zijn op een aantrekkelijke manier uit te pakken.

De ‘Puur natuur’-kalender heeft als ambitie om het imago van landbouw verder te verbeteren, kwaliteitsvolle landbouwproducten positief in de kijker te zetten en een sociale bijdrage te leveren. Dat laatste gebeurt door één euro per verkochte kalender aan de hulporganisatie Boeren op een Kruispunt te schenken. Deze vzw verzacht de problemen waar land- en tuinbouwers mee kampen, want ondanks zijn schoonheid verbergt het platteland soms ook miserie.

Door landbouwproducten prominent in beeld te brengen, is de kalender een impliciet pleidooi voor een faire vergoeding van het werk van de boer. “Bij fair trade denken mensen alleen aan het Zuiden, om vervolgens hun voedingswaren zo goedkoop mogelijk in de supermarkt aan te schaffen.” De boodschap achter de kalender viel bij federaal landbouwminister Sabine Laruelle in goede aarde. Ze reageerde opgetogen over het initiatief en vond het straf van de boerinnen dat ze durfden poseren voor gewaagde foto’s. “De ideale kerstcadeau”, zo oordeelde ze nog.

De verjaardagskalender kan nog besteld worden op het secretariaat van het VABS. Gelieve hiervoor contact op het nemen met vabs@absvzw.be. Kostprijs van deze unieke verjaardagskalender is €10.

Ministeriële interesse voor VABS-verjaardagskalender

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s