Leerrijke VABS-dag goed gesmaakt!

Traditioneel de tweede donderdag van september gaat de jaarlijkse VABS-dag voor bestuursleden door. Dit jaar waren we te gast in Kortemark. Na een warm welkom en blij weerzien was het tijd voor een interactief panelgesprek rond communicatie binnen het gezin en bedrijf en dit rond het thema bedrijfsovername in de land- en tuinbouw.

Van het motto “mannen niet toegelaten” werd dit jaar uitzonderlijk afgeweken. De vrouwen konden kennismaken met ABS-directeur Eric Claeys en Jan Verkest van Crelan-bank. Jan vervoegde het panel als bedrijfsleidingadviseur en landbouwconsulent en lichtte vooral de cijfertjes toe. Psychologe en relatiedeskundige Annelien Jonckheere worp een blik over het belang van gebrek aan communicatie. Het niet uitspreken van gevoelens en verwachtingen leidt tot stress en frustraties en eindigt vaak in onherstelbare ruzies. Juriste An Deneffe van LIV (Landelijk Infopunt Vrouwen)modereerde en had aandacht voor de juridische aspecten. Aan de hand van vier situatieschetsen konden de aanwezige dames een standpunt innemen. Er werd met rode en groene kaarten gewerkt om de meningen kenbaar te maken (rood = niet akkoord en groen = akkoord). Wie wou, kon zijn mening voor de volle zaal toelichten. Dat ieder bedrijf anders is en een unieke aanpak vergt, werd algauw duidelijk.

In de namiddag stond een geleid bezoek aan ganzenboerderij “Handsaeme Foie Gras” op het programma. De ganzen, eenden en sinds kort ook everzwijnen worden met eigen granen gekweekt, versneden en verwerkt tot fijne delicatessen. De producten worden o.a. vermarkt via de korte keten met eigen hoevewinkel, belevering van restaurants en deelname aan markten. Afsluiten en napraten deden we met overheerlijke
huisbereide proevertjes.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s