Woord van de voorzitster

Het was voor VABS een uitdaging om een dag als de landbouwSTER-dag te organiseren. Het was de eerste keer dat wij openstonden voor alle dames die actief zijn in onze landbouw- en tuinbouwsector. De talrijke opkomst heeft ons deugd gedaan.

Inschrijvingen via onze website kwamen traag op gang. In de realiteit zijn we sterk als het op shoppen aankomt. Maar online ons winkelkarretje vullen met de juiste workshop(s) dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. Gelukkig was Kristel er nog om telefonisch de inschrijvingen in goede banen te leiden! Kristel Dhont is reeds 20 jaar redactrice van ons tijdschrift ”Voor U, Mevrouw”. Ook voor de landbouwSTER-dag heeft ze heel wat werk verzet achter de gordijnen en soms ook in de gordijnen als het eens niet naar wens wilde vlotten.  “Bedankt voor je inzet, Kristel!”

Voor sommige van onze collega-landbouwsters was het niet mogelijk om er bij te zijn omdat de aardappelen gerooid moesten worden, de maïskuil toegedekt, de varkens biggetjes kregen die week of omdat er niemand anders was om de koeien te melken. Dit bewijst alleen maar dat boerinnen, LandbouwSTERs, een onmisbare schakel zijn op onze familiale bedrijven.

Ik wil U graag nog een stukje geschiedenis meegeven over onze Vlaamse boerinnenorganisaties: Een goeie 100 jaar geleden werd de eerste boerinnenkring opgericht in West-Vlaanderen door de leraressen van de toenmalige landbouwhuishoudschool te Alveringem en onder impuls van ing. De Vuyst van het Ministerie van Landbouw. De boerinnenkring in Alveringem kreeg ook elders veel navolging. VABS, Vrouwen van het Algemeen Boerensyndicaat, ontstond in plaatselijke afdelingen, een aantal jaren na het ontstaan van ABS in de woelige jaren zestig. Grotendeels omdat de echtgenotes scheef bekeken werden in bestaande groepen en gelijkgestemden vonden in een eigen vrouwenbeweging.

Die moeilijke jaren zestig zijn voorbij en VABS is ervan overtuigd dat alleen een goede samenwerking onder de vrouwen in de landbouw onze positie vooruit kan helpen. Een schietgebedje of een kaars is nog veel te vaak nodig als we het persoonlijk moeilijk hebben of een collega willen steunen.

Tot ongeveer 25 jaar geleden werd de stem van de boerin in de landbouw zelden gehoord. We werden beschouwd al huishoudster, hulp op het bedrijf, en op ons paspoort stond “zonder beroep.”

Met het verschijnen van het boek van journaliste Katrien Verstraete in 2002 kreeg men ons in de gaten. Erfbetreders zijn nu voorzichtiger geworden. Ze vragen nog zelden achter “de baas”. Op onze bedrijven wordt er evenwaardig samengewerkt tussen man en vrouw ! Fysiek werk is lichter geworden door mechanisatie en nu vind je de boerin evengoed op de tractor in het veld als achter haar bureau of in de stallen. Vrouwen zijn de STERkhouders van onze familiebedrijven. Onze jonge boeren hebben veel succes (zie boer zoekt vrouw).Veel jonge vrouwen hebben gestudeerd en hebben een mooi beroep. Om hen warm te maken voor de boerenstiel is meer nodig dan een succesvol TV-programma en een schone jonge boer!

De combinatie van beide beroepen zorgt nog steeds voor een statuut dat hen onvoldoende beschermt. Onze familiale landbouw heeft vrouwen nodig en een organisatie die hen steunt op professioneel vlak.

Lut Bellegeer

Voorzitster VABS vzw


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s